Tips voor automobilisten

autoDe overheid stuurt steeds meer op milieuvriendelijkheid voor auto’s. De vervuiler betaalt, is het motto. Voor 2014 is een aantal maatregelen genomen die dit onderstrepen. Goed om rekening mee te houden, als  u een nieuwe auto of een andere brandstof overweegt.

Brandstof wordt duurder

Heeft u, of overweegt u, een auto die op gas of diesel rijdt? Houd er rekening mee dat per 1 januari 2014 de accijnzen omhoog gaan. De accijns van diesel stijgt met 3 cent per liter, en lpg zelfs met 7 cent per liter. Naast deze verhoging wordt er ook een jaarlijkse inflatiecorrectie doorgevoerd.

Schaf zo snel mogelijk een milieuvriendelijke auto aan

‘De vervuiler betaalt’ heeft als andere kant van de medaille dat hoe schoner uw auto is, hoe lager de bijtelling, bpm en wegenbelasting. De normen voor ‘schoon rijden’ worden elk jaar aangescherpt. Als u een auto van de zaak heeft, en meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt, betaalt u bijtelling. De hoogte (of laagte) van de bijtelling voor een milieuvriendelijke auto, ligt aan
– hoeveel CO2 de auto uitstoot, en
– wanneer u de auto op kenteken heeft gezet.

CO2-normen voor de bijtelling

Brandstof Bijtellingspercentage CO2-norm 2013 CO2-norm 2014
Diesel 14% 89 gr/km 86 gr/km
20% 89-112 gr/km 86-111 gr/km
25% > 112 gr/km > 111 gr/km
Niet diesel 0% < 50 gr/km
7% < 50 gr/km
14% 96 gr/km 88 gr/km
20% 96-124 gr/km 89-117 gr/km
25% > 124 gr/km > 117 gr/km
Volledig elektrisch 4% 0 gr/km

Het bijtellingspercentage voor de auto blijft vast staan voor een periode van 5 jaar. Daarna wordt bekeken of uw auto nog steeds binnen de grenzen valt voor een verlaagde bijtelling.

Mag u binnenkort een nieuwe lease- auto bestellen? Of bent u ondernemer en overweegt u een nieuwe zakelijke auto? Dan is het zeker de moeite waard om een model te kiezen dat voldoet aan de CO2-normen voor 2014. Gezien de levertijden van nieuwe auto’s zal het lastig zijn uw nieuwe kenteken voor 1 januari 2014 op uw naam te zetten, maar denk vooruit!

Tip voor ondernemers: Als u een zakelijke elektrische auto aanschaft, kunt u nog extra voordeel behalen door gebruik te maken van de Milieu-investeringsaftrek.

Alleen nog vrijstelling BPM voor nul-emissie auto’s

Bij de aanschaf van een nieuwe auto betaalt u BPM. De hoogte van deze belasting op personenauto’s en motorrijwielen wordt sinds 2013 niet meer bepaald door de cataloguswaarde van de auto, maar door de CO2-uitstoot. Voor zuinige (niet-diesel) auto’s met een uitstoot tot 95 gr/km krijgt u zelfs een vrijstelling. Vanaf 2015 worden deze tarieven aangepast en krijgt u alleen nog een vrijstelling als u een zogenaamde “nul-emissieauto” aankoopt.

Nieuwe regels voor vrijstelling motorrijtuigenbelasting

De CO2-uitstoot van uw auto is ook belangrijk voor de motorrijtuigenbelasting. Vanaf 1 januari 2014 krijgt u alleen nog maar een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting als uw auto een CO2-uitstoot heeft die niet hoger is dan 50 gr/km, ongeacht wat voor motor de auto heeft.

Oldtimervrijstelling op de schop

Heeft u een oldtimer in uw garage staan? Vanaf volgend jaar krijgt u alleen nog een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting als uw klassieker ouder is dan 40 jaar. ‘Jongere’ oldtimers tussen de 26 en 40 jaar oud hebben recht op het kwarttarief van de motorrijtuigenbelasting. Dat geldt alleen als de auto op benzine rijdt. Rijdt uw ‘jongere oldtimer’ op gas of diesel? Dan betaalt u vanaf 1 januari 2014 het volledige tarief voor motorrijtuigenbelasting.

Heeft u vragen of wilt u uw nieuwe of oudere auto graag voordelig verzekeren? Neem contact met ons op voor een passend verzekeringsadvies.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Patrick Leenders

Patrick Leenders

024-39 75 755

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 024 - 397 57 55 .