Zomervakantie buitenland 2021 – waar moet je op letten?

Het enige oranje dat we willen zien deze zomer, is het EK voetbal. En de enige keer dat we het woord corona deze zomer willen horen, is wanneer we dat merk bier bestellen op het terras. Liefst op onze vakantiebestemming. En het allerliefst is dat een zonnige bestemming buiten Nederland. Toch?

Nee? Als je ‘gewoon’ in Nederland geboekt hebt, lees dan onze tips over vakantie in Nederland nog eens door!

Heb je wél de kriebels om nog last-minute te boeken naar een land dat van oranje afspringt en Nederlanders verwelkomt zoals Cyprus of Rhodos – of heb je zelfs al geboekt in de hoop dat het geel wordt?

Lees dan even hieronder waar je qua reisverzekering en annuleringsverzekering op moet letten.

Lancyr doorlopende reisverzekeringbereken vrijblijvend uw premie

Waar moet ik op letten bij het boeken van een vakantie?

Als je een leuke vakantie vindt online, stel jezelf dan deze vragen voordat je boekt:

 • Zijn Nederlanders hier wel welkom?
 • Welke voorwaarden stelt het land aan mijn komst, verblijf en vertrek?
  Is bijvoorbeeld een corona-reiscertificaat, een inreis-document of een recente test nodig, en wat is daar open en waar moet je bij mondkapjes dragen?
  (en heb ik dat ervoor over / heb ik dan wel een leuke vakantie)
 • Welke eisen stelt Nederland bij mijn terugkomst, zoals quarantaine of testen?
  (en kan dat dan wel in combinatie met het weer teruggaan naar je werk!?)
 • Ga je met de auto? Bekijk dan ook de regels van de landen die je doorkruist om op je bestemming te komen!

Voor een handig overzicht van deze informatie, zijn wij erg gecharmeerd van de NOS-vakantieplanner.

NOS vakantieplanner(voor browser en mobiel)

Daarnaast is er natuurlijk de website van de Rijksoverheid met advies per land en de app van buitenlandse zaken die ook updates stuurt bij wijzigingen.

Aandachtspunten voor het boeken van je vakantie

Allerlei bekende reisorganisaties (zoals TUI, Sunweb en D-reizen) hebben op hun website een duidelijk vindbare knop ‘coronavirus’ of ‘coronamaatregelen’. Hierin laten ze precies weten waar je bij het boeken via hun website op moet letten en wat er wel/niet mogelijk is. Zij bieden ook zonder verzekering al de nodige omboek- en annuleringsgaranties, om ons te stimuleren weer vakanties bij ze te boeken.
LEES DEZE VOORDAT JE IETS BOEKT!

Let niet alleen op wat deze aanbieders  zeggen wél te vergoeden of garanderen. Kijk vooral ook goed naar de uitsluitingen en uitzonderingen op die voorwaarden. Daar vind je de venijnige ‘kleine lettertjes’ waardoor je beter kan inschatten welk risico je neemt.

Hier vind je de corona-voorwaarden van diverse grote vakantie-aanbieders:

Aandachtspunten voor annuleren:

 • Tot wanneer kan ik kosteloos annuleren?
 • Wat zijn geldige redenen voor annulering?
 • Welke kosten zijn er als ik zelf annuleer?
  (bijvoorbeeld omdat er corona in je gezin is, of als de maatregelen je te streng zijn – zie onze tekst hier onder)
 • Kan ik mijn geld (gemakkelijk) terugkrijgen, of alleen de reis omboeken naar een andere datum?
 • Wat krijg ik terug als de aanbieder zelf de boeking annuleert?

Kan ik zelf mijn zomervakantie in het buitenland annuleren?

Als het land officieel veilig genoeg is, maar je wil er toch niet heen vanwege te strenge maatregelen of uit angst – dan mag je niet kosteloos annuleren!

Annuleren kan wel, maar dan ben je (een deel van) je geld kwijt. De normale voorwaarden voor annulering zijn dan van toepassing. Meestal betekent dat hoe dichter bij vertrekdatum je annuleert, hoe meer van uw geld je kwijt bent.

Bij annuleren moet je altijd eerst naar de voorwaarden van uw reisverzekering kijken. Als die niet toereikend zijn, kijk dan naar de annuleringsverzekering. Maar het belangrijkste is: bekijk ze allebei goed vooraf en weet welk risico je neemt.

Denk ook aan je werk / werkgever na je vakantie

Als je na vakantie in quarantaine moet en daardoor niet kan werken, of niet naar kantoor kan komen. Wat dan? Dan is dat jouw risico en kan je zelf voor de kosten opdraaien. Bijvoorbeeld omdat je zelf voor de gemiste werkdagen moet betalen aan je werkgever. Zo kan hij/zij je verplichten al je vakantiedagen op te nemen, of weigeren je loon te betalen. De kans dat dit tot een (groter) conflict met je werkgever leidt, is best groot.

Kan je jouw werk ook thuis doen? Dan is het misschien minder erg als je na je vakantie in quarantaine moet. Maar stem dat van tevoren af en verras je werkgever er niet mee achteraf! Dat verhoogt de kans op een arbeidsconflict aanzienlijk.

Aandachtspunten voor de reisverzekering:

 • Heb ik al een doorlopende reisverzekering? Zijn de voorwaarden daarvan aangepast voor COVID19?
 • Boek je een kortlopende reisverzekering bij je vakantie?
  Kijk dan goed wat de bepalingen hiervan zijn. Vink niet zomaar bij je boeking de verzekering aan onder het motto ‘zal wel goed zijn’. En bekijk welke garanties je sowieso al krijgt van de partij waarbij je boekt.
 • Ga er vanuit dat je géén dekking hebt via de reisverzekering als je naar een land met code oranje gaat. Want: dat had je kunnen voorzien.
Lancyr doorlopende reisverzekeringbereken vrijblijvend uw premie

Wel of geen hulp als je naar een oranje land gaat?

Let op dat bij de voorwaarden van reis- en annuleringsverzekeringen altijd gesproken wordt van een ‘onvoorziene omstandigheid’. Het coronavirus, of een uitbraak daarvan binnen uw gezin, zijn  niet meer onvoorzien te noemen. Het is een risico dat we allemaal lopen. Epidemieën zijn sowieso uitgesloten op de meeste verzekeringen. Dat geldt dus ook als u een doorlopende reisverzekering en/of doorlopende annuleringsverzekering heeft!

Raak je toch ziek door corona op vakantie in een land met code oranje? Dan dekt je reisverzekering dus niets. Je draait zelf op voor medische kosten, repatriëring, verlengd verblijf en/of het verlies van vakantiedagen.

Ga je naar een land met code oranje, en overkomt je andere schade of ziekte? Sommige verzekeraars hebben hun voorwaarden hierop aangepast. Je krijgt dan in landen met code oranje wél vergoeding voor schades die níét met corona te maken hebben.

Wil je weten of jouw reisverzekeraar dekking geeft in het buitenland?

Dit zijn de pagina’s die de (grootste) reisverzekeraars zelf up-to-date houden over corona & de reisverzekering.

Telefoonnummer alarmcentrale

Weet je eigenlijk wie je moet bellen als je wat gebeurt op vakantie? Elke reisverzekering heeft een alarmcentrale voor directe hulp bij schade en ongevallen. Zoek het nummer op je polis en sla deze op in je telefoon. Voor het geval dat…

Als je via Lancyr bent verzekerd, kan dat een van de volgende alarmnummers zijn:

Anker alarm service +31 (0)50 520 99 96
Allianz Global Assistance +31 (0)20 592 92 92
ASR +31 (0)30 257 66 66
Avéro Achmea +31 (0)58 297 25 00
Nationale Nederlanden +31 (0)88 663 31 11
Unigarant +31 (0)88 269 28 88

Corona-vouchers worden niet meer uitgegeven

Sinds 1 januari 2021 worden geen reisvouchers meer uitgegeven. Als de reisorganisatie of locatie de reis annuleert, krijg je volgens de afspraken binnen 14 dagen je geld terug. Meestal zullen ze je proberen een alternatief of uitgestelde vakantie aan te bieden voordat ze dit doen.

De Nederlandse regering staat ervoor garant dat alle – vóór 1 januari 2021 – uitgegeven reisvouchers vanwege corona uitbetaald worden.

Als je zelf moet annuleren, dan hangt er vanaf wat de regels van de organisatie zijn. Juist daarom moet je goed opletten bij het boeken.

Het EU reiscertificaat

Per 1 juli zouden we ‘veilig op reis’ moeten kunnen met een EU reispas.  Hierover wordt steeds meer duidelijk.

Je kan de EU reispas in de vorm van een QR-code op je telefoon krijgen, als:

 • je minimaal de 1e vaccinatie hebt gehad.
 • je in de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad, dan kan je met dit bewijs een reiscertificaat aanvragen.
 • je een negatieve PCR-testuitslag hebt van maximaal 72 uur oud (dus geen sneltest of zelftest!)
  De kosten hiervan zijn nog onduidelijk op dit moment.

Aanvullende regels per land:

 • Deze regels kunnen ook voor kinderen gelden, afhankelijk van het land van bestemming. Kijk dus altijd de regels na van het land waar je heen gaat.
 • Landen mogen ook eisen dat je volledig gevaccineerd bent om te mogen komen. Dat hebben ze nog niet bepaald.
 • Landen mogen alleen eisen dat je aanvullend in quarantaine gaat als daar zwaarwegende argumenten voor zijn voor de bestrijding van corona in het land.

De EU leiders van 27 landen zijn nu nog in gesprek met elkaar over de kosten, de voorwaarden en de manier van controleren & handhaven.

update 11 juni: als je meer dan 2 weken volledig gevaccineerd bent, mag je vrij reizen in de EU zonder testen en quarantaine. Voor meereizende kinderen moet je per land de regels bekijken.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Patrick Leenders

Patrick Leenders

024-39 75 755

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 024 - 397 57 55 .