Langer verblijf in een ander EU-land: je autoverzekering onder de loep

Je gaat voor een langere periode naar het buitenland om te werken. Een avontuur van 4 tot 6 maanden staat voor de deur. Spannend! Je eigen auto reist volgeladen met je mee. Wat moet je geregeld hebben en waar moet je op letten qua verzekering?

Verblijf korter dan 6 maanden
We focussen ons in dit artikel op de digital nomads die tot maximaal 6 maanden naar het buitenland verhuizen, want ga je langer dan verandert alles! Dan moet je jezelf (en je auto) inschrijven als inwoners van het gekozen land. Je gaat daar dan ook belasting betalen en verzekeringen sluiten. Je auto krijgt ook een kenteken van dat land. In alle Europese lidstaten is een WA-verzekering voor je auto verplicht.

Blijft je autoverzekering geldig in het buitenland?

Ga je langer dan 2 maanden weg, lees dan goed de voorwaarden van je autoverzekering of bel je verzekeraar voor de zekerheid. Bij sommige verzekeringen betaal je extra premie, of is langdurig buitenland verblijf uitgesloten.

Controleer ook of jouw autoverzekering dekking biedt in het land waar je naartoe verhuist. Op je internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) staan alle landen vermeld waar de verzekering geldt.

Staat het land niet op de groene kaart?

Staat het land waar je naartoe verhuist niet op je verzekeringsbewijs? Dan moet je een tijdelijke autoverzekering voor dat land regelen. Doe dat van tevoren, zodat je niet onverzekerd rondrijdt!

Wat zijn de regels als je in het buitenland rijdt met je auto?

  • Je moet altijd je autopapieren bij je hebben.
    Dat mag ook digitaal, maar een kopietje van je groene kaart in je dashboardkastje hebben is altijd fijn.
  • Je mag je auto niet uitlenen (of verhuren) aan mensen daar.
  • Ken de lokale verkeersregels en borden.
    In sommige landen zijn navigatie / flitsmeldingen niet toegestaan, of is het verplicht om een brandblusser in de auto te hebben. Check dit soort regels voordat je een boete oploopt of ongeluk krijgt.

Welke dekking heb je nodig op je autoverzekering?

De WA-autoverzekering is verplicht voor alle Nederlandse auto’s, in welk land ze ook rijden. Deze is sowieso binnen Europa in alle landen verplicht.  De WA-dekking vergoedt alleen schade aan anderen die jij veroorzaakt, niet aan je eigen auto of aan jou.

Ga voor meer dan alleen WA-verzekering

Heb je nu alleen WA? Bedenk dan hoe belangrijk de auto voor jou in het buitenland is. Misschien kun je beter WA+ (beperkt casco) sluiten, zodat ook bepaalde schades aan je eigen auto worden vergoed. De premie is iets hoger, maar de dekking veel uitgebreider.

WA+  geeft bijvoorbeeld dekking voor ruitschade en diefstal, en ook natuurgeweld zoals hagelbuien en storm. Denk daarbij aan de omstandigheden in het land waar je gaat verblijven.

Met een All Risk dekking ben je nog zekerder: deze keert sowieso uit, ongeacht of je zelf schuld hebt of niet aan de schade. Je hebt ook sneller je uitkering, wat zeker bij een ongeluk in het buitenland anders nog wel eens een pijnpunt is: deze schades duren vaak langer om af te wikkelen. Ben je erg afhankelijk van je auto, neem dan geen onnodig risico.

WA WA +
beperkt casco
All Risk
Schade aan anderen lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Diefstal en inbraak lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Brand en storm lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Ruitschade lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Vandalisme lancyr autoverzekering voorwaarden
Schade door eigen schuld lancyr autoverzekering voorwaarden

 

Denk daarnaast aan de volgende belangrijke dekkingen:

Neem een inzittendendekking – voor jezelf!

Deze dekking is voor jou als bestuurder net zo belangrijk om na een ongeluk eventuele letselschade uitbetaald te krijgen, als voor mensen die je vervoert. Misschien zelfs belangrijker, want zonder ben je als bestuurder níet verzekerd voor je eigen letselschade na een ongeluk.

Wat is letselschade?

Letselschade is alle gevolgschade van een ongeluk – medisch en psychisch. Bijvoorbeeld misgelopen inkomsten omdat je (tijdelijk) niet meer kan werken, revalidatie, of aanpassingen aan je woning na een ernstig ongeluk. Je zorgverzekering vergoedt wel je medische kosten, maar houdt met de rest geen rekening.

Een inzittendendekking van je autoverzekering vergoedt jouw letselschade (en waardevolle spullen in de auto), ongeacht of de schade jouw ‘schuld’ is of niet.

Onze adviseurs raden altijd aan dat je kiest voor de ‘schadeverzekering inzittenden’ (SVI) boven de ‘ongevallen inzittenden’ (OVI), die is iets duurder maar ook veel uitgebreider in dekking en ruimer in uitbetaling.

Verkeersrechtsbijstand: beter los verzekerd dan bij de auto

Rechtsbijstand op je autoverzekering geldt alleen voor conflicten die je hebt in relatie tot dat kenteken. Dus als je een ongeluk met de auto hebt gehad of ruzie met de garage.

Verkeersrechtsbijstand als losse verzekering geldt voor jou als persoon, hoe je je ook in het verkeer begeeft: met je auto, lopend, op de fiets of een boot… Als je dan iets overkomt en er ontstaat een conflict heb je rechtsbijstand.

Ons advies is daarom een losse (Lancyr) rechtsbijstandverzekering te sluiten met de module verkeer. (Denk dan gelijk ook aan Module consument, voor conflicten over bijvoorbeeld spullen die je koopt. Wonen, voor hulp als je discussies krijgt over je huurwoning daar of verhuurder woning hier. En Arbeid – voor als je conflict krijgt over je betrekking daar!)

Pechhulp – 24/7 en Nederlandstalig

Directe hulpverlening na een ongeval is sowieso verzekerd, ook bij WA.  Deze verzorgt bijvoorbeeld het verslepen van je auto en jouw vervoer naar huis, maar ook niet veel meer dan dat!

Maar hoe fijn is het als je bij elk soort problemen met je auto in een vreemd land gewoon een Nederlandse hulplijn kan bellen die je vertelt hoe en waar je de auto kan laten repareren?

Als de pechhulp bij je autoverzekering gesloten is (dus niet als apart abonnement bij een ander), dan kan deze gelijk ook informatie geven over wat er wel/niet verzekerd is van je schade. Zo zit je niet achteraf met onverwachte kosten of discussies.

Zoek dus een verzekering uit met goede pechhulp dekking en check dat die ook in het buitenland goed geregeld is.

Wat moet je doen bij een auto-ongeluk in het buitenland?

Hetzelfde als in Nederland eigenlijk: verzamel zo goed en zo snel mogelijk alle benodigde informatie, zoals de gegevens van de andere partij en eventuele getuigen. Meld het ongeval ook onmiddellijk aan je verzekeringsmaatschappij.

Maak foto’s van de situatie bij het ongeluk en van de (materiele) schade aan alle partijen.

Neem een kopie mee van het Europees schadeformulier

Het heet niet voor niets ‘Europees’ Schadeformulier: deze kan je binnen de EU altijd gebruiken.

Download hier: Europees schadeformulier

Waar betaal je wegenbelasting: in Nederland of je nieuwe land?

Je blijft bij een verblijf korter dan 6 maanden gewoon in Nederland wegenbelasting betalen. Controleer nog wel of je in dat land een speciaal vignet nodig hebt voor je auto, of dat er milieuzones zijn waar jouw auto niet mag komen.

Geldt je reisverzekering voor je auto tijdens verblijf in het buitenland?

Nee, je reisverzekering dekt sowieso meestal geen schade aan je auto. Zorg ervoor dat je een aparte autoverzekering hebt die dekking biedt voor schade en aansprakelijkheid tijdens je verblijf in het buitenland.

Let sowieso op je reisverzekering: er zijn speciale modules en afspraken voor langdurig / zakelijk verblijf in het buitenland. Een gewone reisverzekering volstaat niet. Waarschijnlijk maak je tijdens je verblijf wel uitstapjes en korte tripjes die je als vakantie ziet. Maar aangezien die deel uitmaken van je langere reis, moet je goed kijken wat de regels en voorwaarden zijn van je reisverzekering. Bel bijvoorbeeld vooraf met je verzekeraar of adviseur.

Langer dan 2 maanden weg? Altijd even bellen

Ga je langer dan 2 maanden met je auto naar het buiteland voor vakantie, werk of studie? Bel dan altijd even met je verzekeraar of adviseur als dubbelcheck. Dan weet je dat je autoverzekering in ieder geval goed geregeld is. Onze experts denken ook graag met je mee over de andere verzekeringen die je nodig hebt voor deze spannende onderneming, zoals je reisverzekering, rechtsbijstand en de juiste verzekeringen voor de woning die je hier achterlaat en daar gaat betrekken.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Patrick Leenders

Patrick Leenders

024-39 75 755

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 024 - 397 57 55 .