De juiste verzekeringen beschermen uw huis

U heeft een eigen huis? Dan heeft u ook koophuis verzekeringen nodig om (de waarde van) uw huis en alles in het huis te beschermen. Tegen schade, onheil en diefstal bijvoorbeeld. Dit artikel zal de meeste vragen over wat u nodig heeft en waarom beantwoorden.

Heeft u toch nog een vraag over het beschermen van uw woning en de inhoud ervan? Neem dan gerust contact met ons op!

Opstalverzekering: beschermt het huis

Met de opstalverzekering (woonhuisverzekering) beschermt u alles van uw huis dat ‘aard- en nagelvast’ zit aan het huis. Voorbeelden: muren, vaste vloeren, bijgebouwen, dak, kachels, etc.
Als u schade oploopt aan uw huis door bijvoorbeeld inbraak of brand, klopt u bij deze verzekering aan voor vergoeding.  De dekking verschilt wel per verzekering, dus u moet altijd goed de voorwaarden vooraf lezen.

Zie ook: ‘Wat is verzekerd bij schade in en om het huis?’

Inboedelverzekering: beschermt uw spullen

Met een inboedelverzekering beschermt u alles in uw huis wat u kunt meeverhuizen.
Voorbeelden: meubels, kliklaminaat, servies, tv en audio, huisdieren (!), etc.

Als u schade oploopt aan de spullen in uw huis door bijvoorbeeld inbraak of brand, klopt u bij deze verzekering aan voor vergoeding.  De dekking verschilt wel per verzekering, dus altijd goed de voorwaarden vooraf lezen.

Combinatie opstal- en inboedelverzekering

Diverse verzekeraars bieden een gecombineerde inboedel- en opstalverzekering aan. Het voordeel hiervan is dat u bij schades die zowel de inboedel als het huis zelf treffen, één aanspreekpunt heeft. Ook profiteert u vaak van een combinatiekorting, of bespaart u op de polis- en beheerkosten.

Bent u al klant? Neem dan contact met ons op, zodat we een berekening voor u kunnen maken. U ontvangt extra voordeel in het A t/m Z Pakket Privé door deze verzekeringen bij te sluiten.

De herbouw- en inboedelwaarde bepalen

Wanneer u deze verzekeringen afsluit, dient u een waardeschatting te doen van uw huis en/of inboedel. Deze schatting telt mee om te bepalen hoeveel premie u gaat betalen. Zelf een inschatting doen is bijna onmogelijk, vooral bij de waarde van uw woning, want hier komen veel technische aspecten bij kijken. Wanneer u de waarde van uw woning of inboedel zelf schat, zullen veel verzekeringen u ook geen garantie tegen onderverzekering geven. Ze kunnen immers niet nagaan hoe goed uw inschattingsvermogen is.

Het is veiliger om te kiezen voor een officiële taxatie, of een waardemeter als basis.

  • Wat zou het kosten om uw huis volledig te herbouwen? Dat is de herbouwwaarde.
  • Wat zou het kosten om uw volledige inboedel/bezittingen te vervangen? Dat is de inboedelwaarde.

Bij een taxatie bepaalt een expert de waarde van uw bezit en levert hiervan een rapport op als bewijs voor de verzekering. U kunt ook zelf de herbouwwaarde en inboedelwaarde berekenen. U beantwoordt dan een aantal vragen over de locatie en bouwaard van uw woning, of over het soort bezittingen dat u heeft. Hiervoor zijn online rekenmiddelen te vinden, en bij het online sluiten van verzekeringen kunt u het vaak direct invullen tijdens uw aanvraag. De verzekeraar stelt dan precies de vragen die ze nodig hebben.

Hou er wel rekening mee dat het om een momentopname gaat: laat uw verzekering altijd aanpassen als de waarde ingrijpend verandert. Bijvoorbeeld door inkoop van extra meubels, verbouwing, etcetera.

Welke waarde krijgt u uitbetaald bij schade?

Dat hangt sterk af van de schade en de verzekering. Er zijn zes belangrijke termen:

Herbouwwaarde: het verzekerd bedrag gebaseerd op wat het kost om het huis volledig nieuw te herbouwen. Dit is het maximum bedrag dat uitgekeerd zal worden bij schade. Werkelijke uitkering wordt gebaseerd op de exacte geleden schade en omstandigheden.

Inboedelwaarde: het verzekerd bedrag gebaseerd op het volledig vervangen van al uw bezittingen die onder de verzekering vallen. Ook dit is een maximumbedrag.
Werkelijke uitkering wordt gebaseerd op de exacte geleden schade en omstandigheden.

Nieuwwaarde: de waarde van het object bij aanschaf / oplevering.

Dagwaarde: de waarde van het object net voordat de schade plaatsvond. Hierin is dus slijtage en ouderdom meegerekend. Deze waarde is lager dan de nieuwwaarde (behalve bij antiek e.d. objecten).

Herstelkosten: de kosten om het beschadigde object in oude staat te herstellen. Deze kosten wegen mee in het bepalen van uw uitkering. Soms is herstellen goedkoper dan vervangen en dan krijgt u een daarop aangepaste uitkering.

Verkoopwaarde: de waarde van uw woning als deze verkocht zou worden net voor de schade ontstond.

In de voorwaarden van de verzekering staat altijd een uitgebreide omschrijving wanneer welke waarde wordt toegekend / uitgekeerd bij schade. Er staat ook bij welke factoren deze uitkering kunnen verhogen of verlagen. Lees deze dus voordat u de verzekering afsluit*.

*Wist u dat de voorwaarden van verzekeringen tegenwoordig in veel eenvoudiger termen worden opgesteld dan enkele jaren geleden? Elke verzekering heeft een zogeheten ‘Verzekeringskaart‘.

Premieverschillen en extra dekking

De verzekeringspremie verschilt uiteindelijk per woning en per huishouden. Allerlei factoren aan zowel uw woning als uw omgeving kunnen meespelen. Denk bijvoorbeeld aan de stad versus het platteland, historische gebouwen versus nieuwbouw, een tuin met of zonder achterom …

Hou er ook rekening mee dat de opstal- en inboedelverzekering niet voor alle schades dekking geven. Zo zijn er verzekeringen waarbij het glaswerk (ramen) apart meeverzekerd moet worden, of waarbij spullen in de tuin alleen meetellen met buitenshuisdekking. Zonnepanelen moeten meestal expliciet vermeld worden bij de opstalverzekering. Een grote verzameling waardevolle kunst, sieraden of gitaren kan ook buiten de dekking vallen – dan heeft u een aanvullende kostbaarhedenverzekering of extra dekking nodig.

Denk dus goed na over wat u heeft, wat het waard is en dat u het meeverzekerd. Let daarbij bovendien op dat u bewijs heeft van deze bezittingen en hun waarde (bonnetjes van dure apparatuur, foto’s van sieraden) en dat u bij grote aankopen de verzekering aanpast.

Ook belangrijk: aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering voor wonen

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is nuttig wanneer u of een van uw gezinsleden (inclusief huisdieren) schade aanricht aan de eigendommen van een ander, en wanneer een logé schade aan uw huis of bezittingen veroorzaakt. Als iemand bij u op bezoek is en per ongeluk schade veroorzaakt, dan moet diegene een beroep doen op zijn/haar AVP.

De rechtsbijstandverzekering particulier biedt dekking voor allerlei zaken, waaronder een module ‘wonen’. Deze helpt u bij conflicten met onder andere aannemers, notarissen, de overheid en de buren. Bij dit soort geschillen lopen de juridische kosten anders snel op.

Wat gebeurt er bij schade?

Hierover hebben we diverse artikelen geschreven die inzoomen op verschillende soorten schade.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Patrick Leenders

Patrick Leenders

024-39 75 755

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 024 - 397 57 55 .