Hoe zit je energie deze winter?

2022 was een jaar dat ons herinnerde aan de onvoorspelbaarheid van de energiemarkt. De hoge gasprijzen en de toenemende bezorgdheid over de beschikbaarheid van energie hebben veel mensen aangespoord om na te denken over hun energieverbruik. Nederland heeft daardoor het laagste gasverbruik in 50 jaar behaald. Prijs is dus een goede drijfveer voor duurzaamheid!

bron: NOS.nl 28 september 2023

De energietarieven liggen op dit moment lager dan het ingestelde energieplafond. Gelukkig maar, want deze vervalt in 2024 volgens de Miljoenennota. Maar het ziet er wel naar uit dat  – afhankelijk van het weer / temperatuur in de winter – de prijs zal oplopen in de komende maanden van 2023. Wat betreft de voorraad van gas zitten we volgens de NOS in ieder geval goed – er komt geen gas uit Groningen of Rusland meer, maar de voorraad is 96% gevuld. Dat is gunstig voor de energieprijs, want het is een kwestie van vraag en aanbod.

Hoe staat jouw woning ervoor deze winter?

Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je woning goed is voorbereid op de komende wintermaanden. De hoge gasprijzen van vorig jaar hebben duidelijk gemaakt dat we onze woningen energie-efficiënter moeten maken. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door te investeren in isolatie.

Isoleren: een slimme investering

Isolatie helpt niet alleen om de energierekening te verlagen, maar het verhoogt ook het comfort in huis én draagt bij aan een duurzamere toekomst. Door te investeren in isolatie, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie of het toevoegen van hoogrendementsglas, kun je de warmte in huis beter vasthouden en tegelijkertijd energie besparen.

Als je wil weten hoe je jouw woning het beste kunt isoleren om klaar te zijn voor de winter van 2023, vraag dan een gratis consult aan bij onze partner Susteen. Zij geven advies op maat om jouw isolatieproject te plannen.

Gratis Susteen energie-adviesmeer info & intake aanvragen

Zonnepanelen zonder BTW

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden: de laatste 10 jaar is de prijs met zo’n 37 procent gedaald. De prijzen dalen op dit moment minder snel dan in de afgelopen jaren.

Hoewel er natuurlijk prijsverschillen zijn kosten 10 zonnepanelen zonder btw globaal genomen € 4.500,-. Daarmee kunt je per jaar ongeveer 3.200 KW aan stroom opwekken. In ongeveer 7 jaar heb je daarmee de investering terugverdiend. Investeren in zonnepanelen levert daarmee een rendement van 3,9 %. Dat is meer dan je op je spaargeld ontvangt, dus een slimme investering.

Sinds 1 januari 2023 wordt over de levering van zonnepanelen én de installatie daarvan, voor zover het gaat om zonnepanelen op woningen (daken) of bij woningen (geplaatst op de grond) geen btw meer geheven. (Voor die tijd kon je de BTW wel al terugvragen, maar dit is veel simpeler!)

Energielabel sprong

Als je een ‘label sprong’ (bijvoorbeeld van C naar B) maakt door je woning te renoveren/verduurzamen zal je maandrekening permanent lager worden. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie hoeveel het scheelt. Geen idee waar te beginnen? Neem contact op en we bespreken samen de mogelijkheden.

De gemiddelde huiseigenaar heeft tussen de € 9.000 – € 35.000 euro nodig om een energielabel sprong te maken. Dat geld is nodig om maatregelen te nemen zoals:

  • Isoleren (vloer/dak/spouwmuur/gevel)
  • Kozijnen vervangen (denk ook aan HR++ glas)
  • Warmtepomp plaatsen
  • Zonnepanelen plaatsen

Energie besparen zonder verbouwen: bespaartips

Wat kun je direct doen aan je energierekening, zonder ingewikkelde verbouwingen of grote investeringen? Deze snelle bespaartips trappen misschien wat open deuren in, maar helpen je wel om de energie binnen te houden:

Energietips van MilieuCentraalinclusief bespaartest!

Maak een slimme keuze voor je woning, portemonnee en het milieu

Laten we samenwerken aan een duurzamere toekomst en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Door je woning goed te isoleren, draag je niet alleen bij aan jouw eigen comfort en besparingen, maar ook aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Neem vandaag nog contact op met Susteen als je vragen hebt over isoleren of andere manieren van verduurzamen en energie besparen in je woning.

Gratis Susteen energie-adviesmeer info & intake aanvragen

.

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Patrick Leenders

Patrick Leenders

024-39 75 755

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 024 - 397 57 55 .