Als ondernemer is het slim om elk jaar je belastingaangifte grondig te bekijken. Door gebruik te maken van verschillende aftrekposten en regelingen kun je namelijk aanzienlijk besparen op je belastingen. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je belastingaangifte te halen:
Tip 1: Zelf aangifte doen of uitbesteden
Hoewel het uitbesteden van je belastingaangifte handig kan zijn, is het niet altijd noodzakelijk. De belastingaangifte tool van de Belastingdienst wordt elk jaar gebruiksvriendelijker en er is steeds meer online kennis beschikbaar voor ondernemers. Als jouw onderneming niet al te complex in elkaar zit, kun je overwegen om zelf je aangifte te doen om kosten te besparen.
Twijfel je of je volgens de belastingdienst als ondernemer word gezien? Om te bepalen of je recht hebt op aftrekposten en andere ondernemersregelingen, kun je de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst gebruiken.
Tip 2: Profiteer nu nog van de middelingsregeling
Met de middelingsregeling kun je je inkomen middelen over een periode van drie aaneengesloten jaren, wat kan leiden tot een lager belastingtarief. Heb je een schommelend inkomen gehad over de afgelopen 3 jaar? Dan kan deze regeling voordelig zijn voor je.
Hoewel de middelingsregeling binnenkort wordt afgeschaft, kun je er nog steeds gebruik van maken voor het tijdvak 2022-2024.
Tip 3: Optimaliseer je belastingaangifte met aftrekposten
Een van de meest effectieve manieren om je belastingaanslag te verminderen, is door gebruik te maken van aftrekposten.
Als ondernemer heb je toegang tot verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en investeringsaftrekken zoals de EIA, KIA en MIA. Vergeet deze aftrekposten niet, omdat ze je belastingverplichtingen aanzienlijk kunnen verminderen.
Ook kosten die je voor het starten van je bedrijf hebt gemaakt, zijn aftrekbaar.
Tip 4: Meewerkaftrek: Bespaar met de hulp van je partner
Als je partner meewerkt in je onderneming, kom je mogelijk in aanmerking voor ‘meewerkaftrek’, wat een belastingvoordeel kan geven. De meewerkaftrek is een percentage van de winst, die oploopt naar mate je partner meer uren werkt bij jouw bedrijf.
Er zijn wel een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld:
- Je bent ondernemer voor de belasting en voldoet aan het urencriterum.
- Partner ontvangt voor haar meewerken een vergoeding van minder dan € 5.000 per jaar.
- Partner werkt minimaal 525 uur per jaar mee.
Tip 5: Zakelijke Reiskosten
Ongeacht het type vervoer dat je gebruikt voor zakelijke reizen, kun je deze kosten aftrekken. Dit kan leiden tot aanzienlijke belastingbesparingen.
Tip 6: Belastingbesparing met kantoor aan huis
Hoewel de aftrekmogelijkheden voor een kantoor aan huis zijn veranderd, zijn er nog steeds manieren om belasting te besparen. Bijvoorbeeld door de BTW van je kantoor aan huis af te trekken van zakelijke kostenposten. Veel thuiskantoorbezitters doen dit nog niet.
Tip 7: Auto en belastingen: maak de juiste keuze
Het is belangrijk om de belastingvoordelen van je autokeuze te begrijpen, of je nu je privéauto zakelijk gebruikt of een auto van de zaak hebt. Bijvoorbeeld, je kunt de BTW op brandstof- en onderhoudskosten van je privéauto die je zakelijk gebruikt, deels terugvorderen.
Tip 8: Slimme kostenoptimalisatie
Door toegestane kosten op te voeren, kun je je belastbare winst verlagen en dus minder belasting betalen. Overweeg kosten zoals studie, online marketing en kantoorverbeteringen op te voeren om je inkomstenbelasting te verminderen.
Tip 9: Hou je vermogen op de zakelijke spaarrekening
Het is slim om het merendeel van je vermogen op je zakelijke spaarrekening te houden, omdat dit vermogen dan buiten je privé aangifte blijft en je hier dus geen vermogensbelasting over hoeft te betalen.
Tip 10: Kosten voor pensioenopbouw en AOV aftrekken
Als ZZP’er moet je zelf voor je pensioenvoorziening en arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgen. Deze kosten zijn vaak aftrekbaar in je belastingaangifte.
Tip 11: Verzekeringen: Onmisbaar in je financiële planning
Ook zakelijke verzekeringen zoals een rechtsbijstandverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn aftrekbaar in je belastingaangifte.
Door deze belastingtips toe te passen, kun je als ondernemer aanzienlijk besparen op je belastingaangifte. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste wijzigingen in belastingwetgeving en gebruik te maken van alle beschikbare aftrekposten en regelingen om je belastingverplichtingen te minimaliseren.